Dacă vă așteptați să le găsiți la vreo grădină botanică, veți fi dezamăgiți. Cele mai spectaculoase și rare flori din lume sunt izolate în diferite zone ale lumii și protejate de o om. Există maximum 3 exemplare din fiecare în întreaga lume, aproape imposibil de admirat de om. Iată 10 specii demne de admirat, fie șiu în imagini:
10. Campion (Silene tomentosa)
A fost considerată dispărută de către comunitatea de știință în 1992. După doi ani, a fost descoperit un singur exemplar, de către un alpinist, care făcea drumeții pe stâncile înalte ale Gibraltarului.A fost dusă la Banca de semințe Millenium şi creşte acum la Grădina Botanică din Gibraltar şi la Grădina Botanică Regală din Londra.
9. Liana de jad (Strongylodon macrobotrys)
E cunoscută pentru culoarea ei spectaculoasă de turcoaz, culoare care rar întâlnită la o altă floare. Floarea e polenizată de lilieci, care atârnă cu capul în jos pentru a-i bea nectarul. Aceste flori rare, sunt foarte greu întâlnite în sălbăticie şi sunt considerate a fi amenințate de defrișări în habitatul lor natural din Filipine.
8. Ciocul papagalului (Lotus berthelotii)
Planta este originară din Insulele Canare şi se crede ca a fost inițial polenizată de un soi de păsări care au dispărut din această zonă. Clasificată ca extrem de rară încă din 1884, floarea numită popular „Ciocul papagalului” este considerată dispărută în sălbăticie.
7. Floarea de ciocolată (Cosmos atrosanguineus)
Este o floare originară din Mexic, care s-a extins în sălbăticie de peste 100 de ani. Specia supraviețuiește exemplar, în 1902 fiind creată prin propagare o clonă non-fertilă. Florile sunt de un maro foarte închis şi cresc până la un diametru de 3-4 cm.
6. Koki’o (Kokai cookei)
Vine dintr-un copac din Hawai. Descoperit în 1860, copacul Koki’o a fost considerat dispărut în 1950. Peste 20 de ani, a fost găsit un singur supravieţuitor, dar a fost distrus de foc în 1978. Cu puţin noroc, a fost salvată una din ramuri şi a fost altoită în 23 de copaci diferiţi în diverse locuri în Hawai. Copacii au crescut până la 10-11 metri înălţime cu sute de flori luminoase, roşii, care produc copaci maturi în fiecare an.
5. Cactusul orhidee (Epiphyllum oxypetalum)
Se găsește în Sri Lanka, în sălbăticie, și înflorește extrem de rar. Atunci când înfloresc, se desfac doar noaptea şi în mod misterios se usucă înainte de zori. Florile sunt albe, delicate şi sunt parfumate ciudat, având o istorie bogată în Japonia, unde numele ei e tradus „Frumusețe sub razele lunii”.
4. Orhideea Fantomă (Epipogium aphyllum/Dendrophylax lindenii)
A fost regăsită după 20 de dispariție. Ea poate trăi în subteran ani de zile şi poate fi găsită numai în pădurile din Cuba. Emană un miros parfumat şi înfloresc între lunile iunie şi august. În Cuba, cresc în copacii de chiparoși, în care par să plutească ca niște fantome, de aici şi numele.
3. Papucul Doamnei galben şi mov (Cypripedium calceolus)
Crește în Marea Britanie pe un singur teren de golf. A fost sub protecţie strictă încă din 1917, pentru a o proteja de oameni. O singură floare, poate fi vândută pentru suma de 5000 de dolari în America, dar e destul de greu să o vinzi deoarece planta este foarte greu de înmulţit. Floarea are ramificații de la mov închis până la cărămiziu, iar forma florii e sub formă de „papuci sau mocasini” şi e de culoare galben deschis.
previous post