În Paris se cântăreşte destinul Franţei. Toate încercările de descentralizarea tarii nu au avut succes. Parisul încă mai este ce a fost întotdeauna: capitală „par excellence”.
În ultimii zece ani a devenit foarte cosmopolit: pe străzile sale se întâlnesc în jur de 130 de naţionalităţi: există cartierul rusesc, chinezesc şi nord-african. Parisul nu este doar centrul de modă al lumii. Monumentele arhitectonice şi atmosfera generală a „oraşului iubirii” transformă de asemenea capitala Franţei în cea mai vizitată metropolă din lume, destinaţia aleasă de foarte mulţi turişti.
Frumoasa capitală a Franţei
Franţa – aici totul, absolut totul se concentrează în capitală. Acest fenomen nu are loc probabil în nici o altă ţară a Europei.. Acum peste 2000 de ani, aici a fost o mică aşezare de pescari – astăzi Parisul este inima şi creierul ţării. Până în zilele noastre pe această insulă –Ile de la Cité– se află două capodopere ale arhitecturii Evului Mediu: catedrala Notre Dame şi Sainte-Chapelle.
Oraşul s-a extins şi dezvoltat în jurul acestei axe primare după un plan concentrat până în anul 1930. Cel mai cunoscut arhitect al Parisului a fost baronul G. E. Haussmann, care a proiectat numeroase pieţe şi aleile foarte înguste (avenues) ale oraşului. Prin mijlocul Parisului curge Sena. Pe malul drept al acesteia –„rive droite”–sunt concentrate comerţul şi serviciile îndreptate către deservirea mişcării turistice; cartierul se întinde de la Faubourg Saint- Antoine până la cartierul de locuinţe Passy, cuprinzând Primăria Parisului şi Palatul Garnier. Traseul turiştilor conduce de lângă Operă, Bastilia la cartierul Marias, de la Beaubourg până la.
Pentru plimbarile romantice
Place des Vosges (Piaţa Vosges)- pe această parte a Senei se află „Drumul Triumfal”: porneşte la Louvre prin Tuileries şi ChampsÉlysées (Câmpiile Elizee) până la Arcul de Triumf. Nu de mult, în cel mai nou cartier al Parisului, „Cartierul American” cum îl numesc parizienii, s-a construit un obiectiv asemănător Arcului de Triumf, numit „Arc de la Défense” reprezentând o poartă către lumea nouă.
Istoria malului stâng al Senei a fost creată de artişti şi intelectuali din vremuri de demult. În Saint- Germain-des Prés sunt concentrate galerii de artă şi edituri, Boulevard Saint-Michel şi Quartier Latin (Cartierul Latin) reprezintă sediul studenţilor şi intelectualilor. Şi totul a început de pe mica insulă de prin valurile Senei: în secolul III îH. aici s-au instalat primii „parizieni”. Celţii sunt cei care au construit oraşul, care se presupune că a fost numit mai târziu de către romani – „Lutetia”.
previous post