Arhitecții recomandă piatra naturală ca și material pentru amenajările interioare și exterioare ale locuințelor. Acest lucru se datorează faptului că acest material ia naștere în urma unui proces ce îi oferă diferite proprietăți utile în amenajări, devenind dur, rezistent, aspectuos, dar mai ales unic și elegant. Cele mai utilizate tipuri de piatră naturală sunt: marmura, granitul, travertinul și ardezia.
Marmura – un material simplu și elegant
Marmura este una din cele mai cunoscute pietre naturale, fiind utilizată în foarte multe proiecte, printre care se numără și amenajarea locuințelor. Aprecierea acestui material se trage de la faptul că aceasta este foarte rezistentă și are un aspect plăcut, oferind rafinament și eleganță oricărei încăperi. Din punct de vedere cromatic, aceasta variază de la alb și negru până la vișiniu, oranj sau verde, astfel că va fi destul de ușor să descoperi o variantă care să fie pe gustul tău și care să se integreze perfect în decorul casei tale. Dintre variantele enumerate anterior, marmura albă este favorită, deoarece aceasta mărește vizual spațiul și uimește prin simplitatea sa.
Granit – un material estetic, rezistent și durabil
Un alt tip de piatră naturală ce se numără printre preferatele designerilor de interior este granitul. Acesta ia naștere în urma unui proces de răcire lentă a magmei, proces ce o face să fie un material durabil și foarte rezistent la șocuri termice, dar și mecanice. Granitul este un material ce oferă un plus de stil oricărui proiect în care este integrat, deoarece este un material estetic și elegant, ce nu încarcă vizual încăperea. În plus, aceasta are o durată de viață ridicată și nu se va demoda odată cu trecere timpului. Din punct de vedere cromatic, aceasta variază de la nuanțe de gri și negru, la nuanțe de galben, portocaliu sau roșu.
Travertinul – un material elegant
Travertinul este un material recomandat de către arhitecți atât pentru amenajările interioare, cât și pentru cele exterioare, deoarece este un material dur și rezistent. În plus, datorită modelelor ce au apărut în mod natural, dar și în urma prelucrării, acesta este unic, oferind un plus de eleganță oricărei încăperi sau oricărui proiect în cadrul căruia este integrat. Acesta diferă atât din punct de vedere cromatic, variind de la nuanțe de bej la nuanțe de maroniu sau oranj, cât și din punct de vedere al finisajelor, fiind disponibil în una din variante: lustruit chituit, lustruit nechituit, chituit, periat chituit și periat nechituit,.
Ardezia – un material estetic și rezistent Și ardezia este un material foarte apreciat pentru amenajări, datorită durabilității sale, dar mai ales aspectului inedit. Aceasta se regăsește în diferite culori, de la nuanțe de gri până la verde, fiind disponibilă și varianta multicoloră, care oferă un aspect interesant oricărei încăperi. Pe lângă aspect, acest material mai are un avantaj, și anume că nu se va demoda și va crește valoarea imobilului. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că, dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de aspectul plăcut al acestui material, este nevoie de o întreținere corespunzătoare.