Marele Gheorghe Dinică a lăsat în urmă zeci de roluri memorabile pe toate scenele importante ale Capitalei şi în peste 60 de filme, printre care Caţavencu, Nae Girimea, Paraipan, N. M. Siseanu şi Pavel Puiuţ.
Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, s-a nascut la 1 ianuarie 1934,in Bucuresti. In 1961 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, si la numai 2 ani de atunci aparea in primul sau film,Strainul. Acestui film avea sa-i urmeze o serie foarte lunga de aproximativ 70 de filme.
Cele mai cunoscute personaje ale sale sunt însă Lăscărică şi Paraipan, din seria de filme poliţiste regizată de Sergiu Nicolaescu, în care rolurile lui Dinică au lăsat în urmă replici intrate în folclorul urban, cum ar fi “Nu trage, dom Semaca!”.
A făcut şi comedie, cu la fel de mult succes, fiind de neuitat pentru “De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), “Secretul lui Bachus (1984), “Secretul lui Nemesis” (1986), “Cuibul de viespi” (1987), “Crucea de Piatră” (1993) şi Filantropica (2001).
Talentul actoricesc i-a fost premiat în nenumărate rânduri! A primit premiul, Karlovy Vary cu filmul “Prin cenusa imperiului”,premiul Troia(Portugalia) cu filmul “Patul conjugal”,premiul de excelenta UNITER,1999,premiul special UCIN pentru rolul de print-“Filantropica”, 2002,actor de onoare al filmului romanesc,premiul pentru intreaga activitate la festivalul T.I.F.,2006.
A jucat mult timp pe scenele celor mai mari teatre din Romania: Teatrul Mic,Teatrul de Comedie,Teatrul Bulandra,Teatrul National,Teatrul Odeon.
Din 1996 este căsătorit cu Gabriela Georgeta. A scos şi trei albume, doua dintre ele in anul ce a urmat, 2003 intitulate „Cantece de petrecere” si „Cantece de petrecere 2”. Urmatorul album este scos in anul 2004 si este intitulat „Romanţe”. Este si un actor care a jucat in multe seriale de televiziune, chiar si intr-una dintre cele mai iubite telenovele din Romania, „Inima de tigan”.
Maestrul a încetat din viaţă, marţi, 10 noiembrie, în jurul orei 13, după 20 de zile de internare la secţia de terapie intensivă a Spitalului de urgenţă “Floreasca”. El va rămâne în amintirea şi în sufletele noastre un simbol al teatrului şi filmului
previous post