Probabil ați auzit că odată ce te lași de fumat riști să iei proporții. Marea majoritate acumulează între cinci și 10 kilograme în lipsa țigărilor, iar motivele sunt cât se poate de reale.
Țigările afectează papilele gustative. Odată ce renunți, ele încep să-și recapete funcțiile, iar gustul mâncării îți va părea mult mai bun. Într-un limbaj mai popular, am putea spune că nicotina îți ține de foame.
Odată ce ai terminat țigările, își intră în rol pofta de mâncare. De aceea, marea majoritate dintre fumători nu au mese regulate. Dar, cum ne lăsăm de fumat fără să luăm proporții?
Fixează o dată și notează de ce te lași de fumat – Mâine, peste trei zile sau peste două săptămâni. Notează în calendar data când vei renunța la țigări și ține-te de promisiune, orice probleme ar apărea. Dacă apare tentația, citește motivele care te-au determinat să faci asta.
Începe un jurnal al mâncării – Gândește-te ce feluri de mâncare îți place mai mult și alegele pe cele mai sănătoase. Fă-ți un plan cu ce ai prefera să mănânci dimineața, la prânz și seara. Nu îți face un meniu fix, ci gândește-te la vitamine și calorii pentru a-ți putea diversifica meniul.
Mănâncă tot ce-ți dorești – Da, în prima săptămână, ai voie să dai iama în frigider. Nu te sfii să mănânci câte dulciuri și mâncăruri grase vrei. Nu te gândi la kilogramele cumulate, ci bucură-te că nu te mai tentează țigara.
Apoi, începe dieta – După ce te-ai îndeletnicit cu de toate, ia-ți carnețelul, citește notițele și dă drumul dietei. Mănâncă exact cum ți-ai notat în momentul în care ți-ai făcut planul anti fumat.
Înlocuiește țigara – Fie că alegi stiksuri, ronțăi un morcov sau o ridiche, ai grijă să ai ceva la îndemână când te apucă… dorul. Evită, totuși, să alegi acadele sau late dulcuri de tipul acesta.
Bea apă – Lipsa tutunului și senzația de foame te vor face să te simți obosit. Bea apă! Cât de multă poți. Ea te va revigora și va reduce senzația de foame. În plus, îți va hidrata și pelea.
Premiază-te cu… o pușculită – Ai fii surprins să vezi câți bani se duc lunar pe pachetele de țigări. Pune în pușculiță banii pe care i-ai fi dat zilnic pe tutun și numără-i la sfârșitul lunii. Pentru unii, e cea mai bună metodă de a renunța la fumat.