Vaccinarea este, de foarte mult timp, considerată una dintre cele mai simple modalități pentru prevenirea multor boli care afectează animalele de companie. Există vaccinuri pentru numeroase boli și există diferite tipuri și combinații de vaccinuri.
Un vaccin veterinar este recomandat de medicul specialist, pentru a putea oferi cea mai sigură și bună protecție individuală pentru fiecare animal de companie în parte.
Un vaccin veterinar pregătește sistemul imunitar al organismului să lupte cu diverse boli
Vaccinurile conțin antigeni, care arată precum organismele care cauzează boli ale sistemului imunitar, dar care nu provoacă boli. Când un vaccin veterinar este introdus în organism, sistemul imunitar este ușor stimulat. Dacă animalul tău de companiei va fi vreodată expus bolii reale, sistemul său imunitar va fi de-acum pregătit să o recunoască și să lupte cu ea. Datorită acestei pregătiri anterioare, sistemul imunitar va putea să combată boala în totalitate, ori să reducă orice manifestare gravă a acesteia.
Deși foarte multe boli sunt controlate cu succes prin vaccinare, totuși, eforturile pentru dezvoltarea unui vaccin veterinar eficient sunt foarte mari, în special din punct de vedere tehnic. Investițiile continue în cercetare și dezvoltare, presupun abordarea tuturor provocărilor întâlnite, cu singurul scop de a menține sănătatea și bunăstarea animalelor. Un vaccin veterinar aflat pe piață este în permanență actualizat, pentru a include și a proteja împotriva noilor tulpini ale bolii, pe măsură ce bolile evoluează. Provocările întâlnite în dezvoltarea de noi vaccinuri sunt aceleași cu cele întâlnite la toate medicamentele pentru animale, care, împreună, le asigură o viață departe de bolile care cu ani în urmă puteau face ravagii.
Veterinarul care îți îngrijește animalul de companie poate stabili cel mai bine un program de vaccinare. În funcție de tipul de vaccin, de vârsta animăluțului, de istoricul medical, de vârstă, mediu și stilul de viață, medicul va decide cum este cel mai bine să administrați fiecare vaccin veterinar.
Deoarece anumite aspecte legate de administrarea unui vaccin veterinar pot genera unele dezbateri, există proprietari care se întreabă dacă animalul lor de companie poate trăi nevaccinat. Răspunsul este da, se poate, însă riscul de a dezvolta anumite boli sau afecțiuni este foarte mare. Decizia trebuie luată împreună cu medicul veterinar, care va prezenta toate riscurile și beneficiile administrării unui vaccin veterinar.
Cum se administrează un vaccin veterinar?
Pentru puii de câini: Dacă mama are un sistem imunitar puternic, cu siguranță cățelușii vor primi anticorpi în timpul alăptării. După vârsta de 6 sau 8 săptămâni, puiuții vor începe să beneficieze de vaccinări periodice, minim 3-4 doze în intervale de 3-4 săptămâni. Ultima doză de vaccin veterinar ar trebui administrată la vârsta de 16 săptămâni.
Pentru câinii adulți: În funcție de diverși factori (vârstă, rasă, greutate, starea de sănătate), unii câinii adulți primesc o doză de vaccin veterinar anual, în timp ce alții pot primi la fiecare 3 ani sau mai mult.
Pentru pisoi: La fel ca și cățelușii, pisoii mici sunt protejați de anticorpii primiți prin laptele matern de la pisică. Între 6 și 8 săptămâni, medicul va începe să administreze câte o doză de vaccin veterinar la intervale de 3 sau 4 săptămâni. Vaccinarea se va finaliza la 16 săptămâni.
Pentru pisicile adulte: În funcție de anamneza fiecărei pisici în parte, se poate administra un vaccin veterinar anual sau la fiecare 3 ani.
Animalele de companie trebuie vaccinate chiar și dacă stau doar în casă. Este un mit că animalele care nu ies în exterior nu pot contacta diverse boli. Există virusuri rezistente, care pot fi aduse acasă pe încălțăminte sau haine, iar animalele din casă se pot îmbolnăvi dacă nu sunt protejate cu un vaccin veterinar. Parvovirusul este doar unul dintre virusurile care pot fi letale chiar și pentru animalele care nu ies în exterior. Deoarece este foarte greu de găsit un tratament cu medicament veterinar care să vindece aceste boli foarte grave, cea mai bună metodă este prevenția prin vaccinare.
Mai multe informații de specialitate puteți găsi pe www.veteco.com.