Ai cel mult două mese pe zi și totuși ajungi să te întrebi: de ce mă îngraș? Aruncă o privire în jurul tău sau, mai bine, la stilul de viață pe care îl duci. Ești stresată, niciodată nu ai timp pentru tine, iar mesele au ajuns să devină doar ”gustări”?
Nu, asta nu e dietă. Cele trei mese pe zi recomandate nu sunt prea multe, iar micile ”gustari” aduc kilograme ]n plus. Și te mai întrebi: de ce mă îngraș?
„Gustările” au prea multe calorii
Gustările nu îți dau niciodată sentimentul de sațietate. Și tocmai ce crezi tu că nu îngrașă, organismul acumulează. Un sandwich cumpărat din magazine + o ”gustare” de la fast food, fac cât trei mese pe zi.
Dar să presupunem că nu ești adepta preparatelor fast food și, la serviciu, optezi pentru mâncarea dintr-un magazin alimentar.
Gătită sau nu, preparatele sau semipreparatele din supermarketuri au un surplus mare de calorii față de tradiționalele sandwich-uri sau mâncăruri făcute în casă. Mai multe chimicale, mai multe arome, mai multe grăsimi = surplus de calorii la o singură masă.
Culmea este că senzația de foame persistă. Asta din cauza potențiatorilor de arome, care îți dau permanent senzația de foame. Și, uite așa, mâncăm mai mult decât e cazul.
Sosurile, nocive organismului
Dacă acasă nu ne dăm în vânt după ele, în oraș nu ne lipsesc din porția cumpărată. Fie că vorbim despre sandwich, fast food sau mâncare gătită, nimic pare să aibă gust fără sos. Dar, te-ai întrebat vreodată câte calorii are o singură linguriță de sos?
Pun pariu că nu. Cât despre modul de preparare și ingredientele folosite, te sperii numai dacă le citești. Totuși, încumetă-te și aruncă o privire pe eticheta lor, înainte de a-ți savura masa. S-ar putea să te răzgândești.
Iaurtul cu fructe
Îl iubim! E gustos, însă nu și sănătos. Preferăm un iaurt cu fructe în schimbul unui sandwich făcut în casă. E mai comod așa și avem sentimentul că ”dacă-i lapte, nu îngrașă”. Greșit! Are prea multă fructoză și prea mult sirop pentru o zi întreagă, fie ea și cu activitate.
Da, iaurturile cu fructe sau laptele degresat îți aduc mai multe calorii decât o masă copiasă din legume sau o salată sațioasă. Așa că, nu are rost să te mai întrebi: ”de ce mă îngraș, dacă mănânc puțin?”
În concluzie, nu glanda e vinovată pentru kilogramele în plus, ci stilul de viață dezordonat. Poți fi slabă fiind atentă la ce anume mănânci și mai puțin la cât mănânci. Așa, nu vei mai ajunge să te întrebi: de ce mă îngraș?