Această capodoperă renascentistă este una dintre cele mai mari comori din muzeele Vaticanului şi a fost construită pentru cele mai importante sărbători ale bisericii. În acele vremuri, aici se luau deciziile care influenţau destinul întregii lumi.
Scurt istoric
Înconjuraţi de vechile fresce, cardinalii se adunau în conclavul papal pentru a alege un nou papă. Capela şi-a primit numele de la donatorul său, papa Sixtus al IV-lea. Pictarea frescelor a început sub patronajul papei Iulius al II-lea. În anul 1505, el l-a delegat pe Michelangelo pentru conducerea acestui proiect. Artistul a refuzat însă, justificând că el nu este pictor, ci sculptor, şi l-a propus pe Rafael în locul său. Intransigentul papă l-a obligat însă pe credinciosul rebel să finalizeze picturile pe care le-a început în 1508. În următorii ani din viaţă, Michelangelo şi-a petrecut mare parte a timpului stând întins pe spate pe eşafodajul schelăriei instalate în capelă. Personajele care se succedă pe tavan spun povestea Genezei, de la crearea lumii până la potopul biblic.Artistul a lucrat în principal de unul singur. El îşi certa ajutoarele când acestea nu îi îndeplineau ordinele lui şi adesea îi concedia. Munca a fost prelungită, ceea ce a dus la conflicte interminabi-le între Michelangelo şi papă. În ciuda neînţelegerilor dintre ei, artistul şi-a finalizat lucrarea, iar omenirea a primit în dar una dintre cele mai frumoase picturi din istoria sa.
20 de ani mai târziu
Atunci a revenit Michelangelo în capelă, când a trebuit să picteze o frescă a Judecăţii de Apoi, comandată de papa Paul al III-lea. Se spune că, în momentul în care a văzut lucrarea, rezultatul a cinci ani de efort, papa a căzut în genunchi şi a rămas profund fascinat. Însă entuziasmul papal nu a ţinut prea mult. Paul al IV-lea a considerat goliciunea personajelor umane ca fiind indecentă şi a vrut să distrugă frescele. Numai după multă muncă de convingere, el a fost de acord cu acoperirea părţilor ruşinoase ale corpurilor. Daniele de Volterra, un elev al lui Michelangelo, a fost cel care a realizat „corecţiile”, câştigându-şi porecla de „creatorul de pantaloni”. Scara elicoidală impresionantă din Muzeul Vaticanului a fost concepută în 1932 de Giuseppe Momo.Comorile Vaticanului Născut în 1475 în Toscana, el a exersat arta picturii în atelierul lui Domenico Ghirlandaio şi a studiat sculptura la şcoala înfiinţată de familia Medici. A devenit repede cunoscut, iar marii protectori ai artelor au început să îi solicite lucrări.
Iubita de Michelangelo
El a lucrat pentru papi şi magnaţi. Artistul era un pictor, sculptor şi arhitect priceput. Geniul său a deranjat anumiţi artişti, cum ar fi, de exemplu, Leonardo da Vinci. Din cauza caracterului lui dificil şi manierelor sale grosolane, Michelangelo nu a avut prieteni. Cei care se întâlneau cu el, o făceau mai ales din obligaţie. Nici el însuşi nu căuta să lege prietenii mai apropiate cu ceilalţi. În întreaga sa existenţă, a existat o singură femeie, Vittoria Colonna, o poetă cu care a avut o relaţie de sinceră prietenie şi pe care probabil a şi iubit-o. Michelangelo a trăit o viaţă de efervescenţă creatoare până la moartea sa, care a survenit la data de 18 februarie 1564. Michelangelo Fresca din Capela Sixtină este una dintre cele mai frumoase capodopere ale lui Michelangelo.