Importanţa şi bunãstarea oraşului Cairo au fost determinate de aşezarea sa strategicã la rãscrucea unor importante drumuri comerciale, în inima lumii arabe.
Scurt istoric
Cairo nu a fost construit din întâmplare pe malul Nilului, locul pe care îl ocupã astãzi, la înãlţimea insulelor Gezira şi Roda, faciliteazã traversarea fãrã probleme a fluviului. Conducãtorul arab Amr Ibn-el-As a cucerit cetatea bizantinã ridicatã aici în anul 642. Tabãra sa militarã s-a transformat treptat în noua capitalã a ţãrii deja arabizate şi a primit numele de Al-Fustat (în prezent Vechiul Cairo). Cuceritorul a construit aici prima moschee din Egipt. În secolele care au urmat, autoritãţile din Cairo, în frunte cu dinastiile Ayyubizilor şi Mamelucilor, au acordat o deosebitã atenţie dezvoltãrii şi înfloririi oraşului. În secolul XIV, Cairo emana o frumuseţe irezistibilã pentru intelectualii şi pe artiştii din lumea întreagã. Încã de pe atunci, acesta era un mare oraş, îmbogãţit de pe urma comerţului cu mirodenii şi presãrat cu moschei şi palate opulente. Islamul continuã sã joace un rol decisiv în Egipt, dar ţara şi capitala sa se deschid tot mai mult cãtre Vest. Cãlãtorul nu poate sã nu observe imediat contrastele puternice care domnesc în Cairo: aici lumea arabã se întâlneşte cu influenţele apusene.
Colos al Lumii a Treia
Cairo este cel mai mare oraş al Africii. Potrivit estimãrilor, aici locuiesc peste 16 milioane de locuitori, iar numãrul acestora se dubleazã la fiecare 10 ani. Sã nu uitãm: Cairo nu este numai un „colos al Lumii a Treia”, ci şi oraşul în care au luat naştere, între 1382- 1517, celebrele poveşti „1001 de nopti”. Începând din secolul X, Cairo a fost principalul centru al islamului. În 972 a fost construitã moscheea Al- Azhar, iar în 988, Universitatea care aparþine de aceasta. Moscheea este, de peste 1000 de ani, centrul spiritual pentru studiul şi interpretarea islamului, precum şi cel mai important locaş de învãtãmânt al lumii arabe. În Cairo existã peste 500 de moschei. Cele mai remarcabile dintre acestea sunt Moscheea Al- Azhar, Al Rifai, Moscheea Sultanului Hassan precum şi cea a lui Mehmet Ali (supranumitã Moscheea de Alabastru) din Citadelã. Poposind în Cairo, nu este suficient sã vizitezi monumentele. Turistul trebuie sã se lase pãtruns de atmosfera oraşului şi sã-şi petreacã noaptea prin bazarul din cartierul Chan al-Chalili. Aici, vizitatorii se pot relaxa în fata unei cafele şi a unei narghilele, în cafeneaua Al Fisha, al cãrui oaspete constant a fost scriitorul egiptean, Naguib Mahfouz, distins cu premiul Nobel.